MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

Święto Powiatu Radziejowskiego 2024: Muzyczne emocje w radziejowskiej farze. Zdjęcia

Święto Powiatu Radziejowskiego 2024: Muzyczne emocje w radziejowskiej farze. Zdjęcia

Chorwacja - Albania NA ŻYWO. Obie drużyny potrzebują zwycięstwa. Gdzie oglądać?

Chorwacja - Albania NA ŻYWO. Obie drużyny potrzebują zwycięstwa. Gdzie oglądać?

Polecamy

Jej piosenki znają wszyscy. A czy wy ją poznajecie? Przeszła wielką zmianę

Jej piosenki znają wszyscy. A czy wy ją poznajecie? Przeszła wielką zmianę

Wyrzucać czy nie? Lekarz mówi o skórce pomarańczy. To niewiarygodne

Wyrzucać czy nie? Lekarz mówi o skórce pomarańczy. To niewiarygodne

Nietypowy, ale prosty przepis na kalafiora. Moja rodzina już nie chce innego

HIT DNIA
Nietypowy, ale prosty przepis na kalafiora. Moja rodzina już nie chce innego