4 z 8
Poprzednie
Następne
Co pić na ból gardła i czym je płukać? Wypróbuj domowe sposoby. Zastosuj ziołowe płukanki i napary
Podbiał pospolity (Tussilago farfara)
Napary z liści i kwiatów podbiału, dzięki zawartości kwercetyny i śluzów, wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwbólowe oraz wykrztuśne. Podbiał sprawdza się w szczególności, kiedy błona śluzowa gardła wymaga nawilżenia i osłony. Pomaga także w łagodzeniu stanu zapalnego dróg oddechowych, rozrzedza wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie.
Tradycyjnie wykorzystywany jest przy kaszlu, zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli, anginie ropnej, przeziębieniu oraz grypie. Bezpieczna dzienna dawka ziela to 4,5-6 gramów (2 płaskie łyżki). Naparów z podbiału nie powinny stosować kobiety ciężarne i karmiące oraz dzieci do 12. roku życia.