MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten sposób parzenia kawy polega na podgrzewaniu wody w...
fot. Elesban Landero Berriozábal/unsplash.com

Jaki ekspres do kawy? Przelewowy, ciśnieniowy, na kapsułki, french press czy kawiarka? Jak parzenie kawy wpływa na jej zalety zdrowotne?

Kawiarka

Ten sposób parzenia kawy polega na podgrzewaniu wody w specjalnym stalowym dzbanku, zwanym kawiarką, kafetierą lub makinetką, który składa się z dwóch połączonych komór. Wrzątek przechodzi z dolnego zbiornika do górnego, przelewając się przez warstwę kawy, a uzyskany napar nazywany jest moką. Metoda przygotowania przypomina nieco parzenie espresso, z tą różnicą, że ten drugi napar sporządza się za pomocą pary wodnej o wysokim ciśnieniu. Jednak z porównaniu z kawą „ciśnieniową”, ta z kawiarki nie zawiera aż tak dużo przeciwutleniaczy. Ponieważ czas kontaktu wody z kawą jest krótki, a temperatura w miarę stała, do naparu nie przechodzi tak wiele związków podrażniających żołądek, jak w przypadku dłuższego gotowania. Co więcej, działanie zmniejszające zagrożenie rozwojem raka prostaty udowodniono tylko dla kawy przygotowanej bez filtra.

Zobacz również

Kiermasz Winyli i CD w Pasażu Łódzkim. Powrót pełen muzycznych skarbów!

Kiermasz Winyli i CD w Pasażu Łódzkim. Powrót pełen muzycznych skarbów!

Wisła Kraków w barażach? Dziesiątki wariantów, jeden konieczny warunek

Wisła Kraków w barażach? Dziesiątki wariantów, jeden konieczny warunek

Polecamy

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach