PRZEPISY na najlepsze zapiekanki z makaronem i ziemniakami
Lasagne z mięsem
Składniki na sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 0,5 l mleka sól , pieprz , gałka muszkatołowa, papryka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szczypta cukru żółtko Składniki na farsz 500 g mielonego mięsa (np. łopatka ) 2 cebule 4 ząbki czosnku ok. 300 g pieczarek sól, pieprz, chili, papryka 4 łyżki przecieru pomidorowego 100 ml oleju Dodatkowo ok. 300 g makaronu lasagne ok. 300 g sera żółtego Wykonanie Sos. Rozpuścić 2 łyżki masła w garnku. Dodać 2 łyżki mąki i rozbijać trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Zdjąć z ognia. Powoli dolewać mleko cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową. Dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Zagotować ciągle mieszając, wystudzić. Dodać żółtko, dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodać oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusić aż puszczą wodę. Dodać mięso mielone, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodać koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Złożenie zapiekanki Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Makaron podgotować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami: – makaron – mięso – ser – sos – makaron – mięso – ser … aż do wyczerpania składników. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga Ostra na słodko