Monitorowane są sklepy spożywcze i warzywne, które wprowadzają do obrotu warzywa, zakłady żywienia zbiorowego (restauracje, małe gastronomie, stołówki w szkołach, przedszkolach i domach opieki) oraz dostawcy w/w produktów. Wyniki bieżących działań kontrolnych nie wykazały aby na dzień dzisiejszy na terenie powiatu średzkiego istniało zagrożenie zakażenia szczepem E.coli (HEC). W razie konieczności pobierane są próbki żywności do badań laboratoryjnych. Ponadto wszystkie zakłady opieki zostały poinformowane o możliwości diagnostyki laboratoryjnej tego szczepu.
Przygotowując potrawy, szczególnie z surowych owoców i warzyw należy pamiętać o zachowaniu zasad higieny, a także ich namaczaniu a następnie wielokrotnym myciu każdej ich części. Należy pamiętać o zachowaniu zasady ,,PIĘCIU KROKÓW DO BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI” (ulotka do pobrania poniżej).
Więcej bieżących informacji nt. zachorowań wywołanych werotoksycznym szczepem E.coli 0104 (STEC) można znaleźć na stronie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Środzie Śląskiej http://pssesrodaslaska.pis.gov.pl.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?