PRZEPISY na najlepsze zapiekanki z makaronem i ziemniakami
Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i papryką
Składniki 1,5 kg ziemniaków 2 średnie piersi kurczaka ok. 10 dużych pieczarek 2 cebule 2 małe papryki pieprz czarny sól suszona natka pietruszki oliwa 2 jajka 200 ml śmietany 50 g tartego sera żółtego Dodatkowo masło bułka tarta Wykonanie Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, tak aby nie było zbyt miękkie. Następnie odstawić, aby przestygły. Gdy będą już chłodne pokroić je w grube plastry. W międzyczasie pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na odrobinie oliwy. Przyprawić do smaku. Gdy będą już miękkie, przełożyć do miseczki i odstawić. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki i także podsmażyć. Gdy już się zrumieni, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, obsypać czarnym pieprzem i solą. Całość smażyć ok. 7 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy ostatni składnik - czyli paprykę, którą pokroić w dużą kostkę. Gdy wszystkie składniki są już gotowe pora na łączenie. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć połowę ziemniaków, pokrojonych w plastry. Na to wyłożyć pieczarki, kurczaka z cebulą i paprykę. Przykryć resztą ziemniaków, posypujemy natką pietruszki. W śmietanie rozbełtać jajka. Zalać zapiekankę masą jajeczno-śmietanową, posypać serem i zapiekać w piekarniku w 200 stopniach przez około pół godziny. Przepis Andżeliki Knop