4 z 12
Poprzednie
Następne
PRZEPISY na najlepsze zapiekanki z makaronem i ziemniakami
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem i pieczarkami
Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 40 dag makaronu 20 dag pieczarek pół pora 20 dag sera żółtego 200 ml mleka 200 ml śmietany 18 proc. łyżka mąki Wykonanie Makron ugotować al dente (lekko twardy). Przyprawionego solą i pieprzem kurczaka usmażyć, a pieczarki podsmażyć na maśle. Gdy będą miękkie, dodać pora i przez chwilę poddusić. Do podduszonych pieczarek i pora dolać mleka oraz łyżkę mąki. Wymieszać i dodać śmietanę. Dusić przez około 5-8 minut. Do naczynia żaroodpornego dać makaron i kurczaka. Wymieszać z sosem porowo-pieczarkowym. Na wierzch nasypać ser i dodać kilka pieczarek oraz kilka plasterków pora. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach. Przepis Aleksandry Faiks